SCIT11-UIB
Sobre

Un any més, la Universitat de les Illes Balears desitja apropar-se als ciutadans amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia.

Conscients de la importància de compartir amb la societat el coneixement i la intensa tasca científica que es desenvolupen a la UIB, des del Vicerectorat d’Investigació i a través de l’Oficina de Suport a la Recerca s'ha organitzat, en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), un cicle d'activitats que tenen com a objectiu principal fomentar l'interès per la ciència i la participació de la ciutadania en els temes científics. Es tracta d'accions orientades a la comprensió de l'impacte que tenen les activitats científiques i tecnològiques sobre l'activitat quotidiana i la qualitat de vida dels ciutadans i que pretenen aconseguir que la ciència no sigui considerada per la ciutadania com un objecte aliè a la mateixa.

Esperam que les activitats proposades des de la UIB siguin del vostre interès i us animam a participar-hi.

CICLE DE TASTS CIENTÍFICS: XOCOLATA I NEUROCIÈNCIA

La declaració de l'any 2012 com a Any de la Neurociència representa l'oportunitat ideal per donar impuls a la investigació en neurociència a les universitats, transferir el coneixement generat en aquest camp a la societat i impulsar l'ensenyament del funcionament del cervell al públic general.

Des de la Universitat de les Illes Balears, a través de l’Oficina de Suport a la Recerca, hem dissenyat un programa d'activitats innovadores entorn d'aquesta temàtica central i, a través de la degustació d'un producte tan atractiu com la xocolata, es presentaran tot un seguit de conceptes relacionats amb aquest producte i la seva degustació, posant-los en relació amb diferents aspectes de la neurociència com l'estudi del dolor, el benestar, les percepcions sensorials i la memòria.

Descarregau el programa relatiu a aquest bloc PDF

TASTS CIENTÍFICS: LA XOCOLATA I LA PERCEPCIÓ SENSORIAL
Data i Lloc de celebració
6 de novembre de 2012 a les 17:30h. Aula 1 de l’edifici Mateu Orfila i Rotger Mapa
Durada estimada
3 hores
Resum
La xocolata conté alcaloides que ens ajuden a estar més actius i desperts.

La percepció es defineix com «la interpretació de la sensació, és a dir, la presa de consciència sensorial». La sensació es pot mesurar únicament per mètodes psicològics, i els estímuls, per mètodes físics o químics. La percepció també es defineix com: «La capacitat de la ment per atribuir informació sensorial a un objecte extern a mesura que la produeix».

La percepció de qualsevol estímul, ja sigui físic o químic, és deguda principalment a la relació de la informació rebuda pels sentits, denominats també òrgans receptors perifèrics, els quals codifiquen la informació i donen resposta o sensació, d'acord amb la intensitat, durada i qualitat de l’estímul, de manera que es percep la seva acceptació o el seu rebuig. La valoració d'un producte alimentari es percep a través d'un o de dos o més sentits.

En aquest taller es farà una presentació de la història de la xocolata, els seus orígens i evolució, seguida d'una degustació, amb caràcter científic, de distints tipus de xocolata. També es donaran a conèixer els aspectes que relacionen els seus components amb la percepció sensorial i es presentaran algunes experiències d’aplicació pràctica relacionades amb la recerca que els investigadors de la UIB fan en aquest camp.
Ponents
Dr. Francesc Garcia, catedràtic d'universitat del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears
Dr. Luis Martínez, investigador de l’Institut de Neurociències d’Alacant
Dr. Antoni Gamundí, professor titular d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Dra. Cristina Nicolau, professora titular d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Cabuda
200 (més 50 places de reserva)
- ACTIVITAT REALITZADA -
TASTS CIENTÍFICS: LA XOCOLATA I EL BENESTAR
Data i Lloc de celebració
13 de novembre de 2012 a les 17:30h. Aula 1 de l’edifici Mateu Orfila i Rotger Mapa
Durada estimada
3 hores
Resum
La xocolata és un aliment la ingestió del qual produeix sensació de benestar. Això ocorre perquè conté una sèrie de components amb propietats euforitzants i estimulants. Entre aquests destaca la fenetilamina (un component de la família de les amfetamines), que actua al cervell desencadenant un estat d'eufòria i benestar emocional. El cacau ajuda a incrementar els nivells de neurotransmissors específics al cervell, fet que al seu torn promou sentiments de felicitat i ajuda a elevar el nivell de serotonina, que actua com un antidepressiu. També conté anandamida, un neurotransmissor que actua sobre els mateixos receptors cerebrals que responen a cannabinoides.

La xocolata és un aliment que també ens fa sentir bé per raons psicològiques. Aquest aliment va associat a estímuls positius de manera que, inconscientment, la ingestió d'aliments amb xocolata produeix una tornada a moments agradables viscuts.

En aquest taller es farà una presentació de la història de la xocolata, els seus orígens i evolució, seguida d'una degustació, amb caràcter científic, de distints tipus de xocolata. També es donaran a conèixer els aspectes que relacionen els seus components amb el benestar i es presentaran algunes experiències d’aplicació pràctica relacionades amb la recerca que els investigadors de la UIB fan en aquest camp.
Ponents
Dr. Francesc Garcia, catedràtic d'universitat del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears
Dra. Susana Esteban, catedràtica d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Dr. Antoni Miralles, professor titular d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears.
Cabuda
200 (més 50 places de reserva)
- ACTIVITAT REALITZADA -
TASTS CIENTÍFICS: LA XOCOLATA I LA MEMÒRIA
Data i Lloc de celebració
20 de novembre de 2012 a les 17:30h. Aula 1 de l’edifici Mateu Orfila i Rotger Mapa
Durada estimada
3 hores
Resum
Falta de concentració, de memòria, detalls que se'ns escapen. Tot això per manca d’epicatequina, que es troba de forma natural en menjars com la xocolata i que pot ajudar a millorar la memòria espacial, especialment quan també es realitza exercici. També se sap que la xocolata conté més polifenols fins i tot que el cafè i el te.

A més de fenetilamina, el cacau és ric en alcaloides que actuen com a estimulants, com la cafeïna i la teobromina. Aquests alcaloides exciten el sistema nerviós, fent que estiguem més actius enfront dels estímuls exteriors. És sabut que aquestes substàncies per si soles incrementen l'atenció i l'estat d'alerta; en consumir xocolata s'obtenen els efectes estimulants, la qual cosa comporta un increment del rendiment mental.

En aquest taller es farà una presentació de la història de la xocolata, els seus orígens i evolució, seguida d'una degustació, amb caràcter científic, de distints tipus de xocolata. També es donaran a conèixer els aspectes que relacionen els seus components amb la memòria i es presentaran algunes experiències d’aplicació pràctica relacionades amb la recerca que els investigadors de la UIB fan en aquest camp.
Ponents
Dr. Francesc Garcia, catedràtic d'universitat del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears
Dra. Susana Esteban, catedràtica d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Cabuda
200 (més 50 places de reserva)
- ACTIVITAT REALITZADA -
TASTS CIENTÍFICS: LA XOCOLATA I EL DOLOR
Data i Lloc de celebració
27 de novembre de 2012 a les 17:30h. Aula 1 de l’edifici Mateu Orfila i Rotger Mapa
Durada estimada
3 hores
Resum
L'estrès i el dolor són els dos factors més comuns que provoquen l'alliberament d’endorfines. Les endorfines, els opiacis naturals que segrega l'organisme, redueixen la percepció del dolor i actuen de manera similar a les drogues com la morfina i la codeïna, però sense crear addicció o dependència. Les endorfines són neurotransmissors químics que funcionen per transmetre senyals elèctrics dins el sistema nerviós. S'han identificat uns 20 tipus d’endorfines en els éssers humans. Les endorfines es poden trobar en la glàndula pituïtària, en altres parts del cervell o distribuïdes per tot el sistema nerviós.

També s'ha demostrat que aquest efecte analgèsic natural es produeix mentre els animals estan ingerint aliments o líquids, fins i tot si no tenen gana, però solament si es tracta d'alguna cosa que els resulta plaent, no quan prenen alguna cosa que els produeix rebuig.

En aquest taller es farà una presentació de la història de la xocolata, els seus orígens i evolució, seguida d'una degustació, amb caràcter científic, de distints tipus de xocolata. També es donaran a conèixer els aspectes que relacionen els seus components amb el dolor i es presentaran algunes experiències d’aplicació pràctica relacionades amb la recerca que els investigadors de la UIB fan en aquest camp.
Ponents
Dr. Francesc Garcia, catedràtic d'universitat del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears
Dr. Josep Lluís Aguilar, cap del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Unitat del Dolor de l’Hospital Son Llàtzer
Dr. Pedro Montoya, catedràtic d'universitat del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears
Cabuda
200 (més 50 places de reserva)
- ACTIVITAT REALITZADA -
TASTS CIENTÍFICS: LA XOCOLATA I LA NEUROCIÈNCIA
Data i Lloc de celebració
28 de novembre de 2012 a les 17:30h. Sala de l'Aljub de Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma. Mapa
Durada estimada
3 hores
Resum
La xocolata conté més de 300 substàncies químiques conegudes; algunes d’aquestes, i les seves combinacions, poden explicar diversos efectes beneficiosos del consum de xocolata. Diversos científics de la UIB han estat treballant en algunes d'aquestes substàncies i presentaran els resultats teòrics i pràctics dels seus treballs de recerca, que poden explicar alguns dels efectes beneficiosos que el consum de la xocolata pot ocasionar en el nostre cervell.

Hi ha nombrosos tipus de xocolata: xocolata negra, xocolata amb llet, xocolata blanca… La millor manera de degustar una bona xocolata o, sent més puristes, d'apreciar la qualitat del cacau que conté la xocolata que consumim, és realitzar un tast de la mà d'un mestre xocolater. Guiats pels seus experts coneixements, ens introduirem en aspectes com la degustació i les sensacions al paladar (dolça, amarga, àcida, astringent, granulosa...), el cruixit (estructura cristal•lina, soroll…), el color (alteracions, lluentor…) i la formació de l'aroma (procedència territorial, influència climàtica, riquesa del sòl…).
Ponents
Dra. Susana Esteban, catedràtica d'universitat del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Dr. Pedro Montoya, catedràtic d'universitat del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears
Sr. Michel Laline, mestre xocolater, director de Chocolat Factory
Cabuda
200 (més 50 places de reserva)
- ACTIVITAT REALITZADA -
Sobre
Organitzen:
UIB - MINECO - FECYT - Semana2012
Col·laboren:
Club UH - Es Baluard - Chocolat Factory - Callebaut